Mert bajban a legfontosabb

Az ember, amikor saját vállalkozást indít, legyen az kisebb vagy nagyobb, rengeteg kihívással és feladattal kell szembenéznie. Ezek közül néhányat saját kézben kell tartani, mert a szükséges motivációt és bizalmat nem igazán tudja egy külső partner olyan szinten magáénak érezni, hogy jó szívvel rá merjük bízni a tevékenység elvégzését, másrészt pedig alapjaiban meghatározza a stratégiai és operatív működést, vagyis nagymértékben eredménybefolyásoló hatása van.

Azokat a feladatokat vagy feladatköröket azonban, amelyek bár szintén nagyon fontosak, mert törvényi rendelkezések keretek közé szorított, meghatározott követelmény és szabályrendszerrel ellátott kötelező elemeket és tiltásokat tartalmaznak, nem beszélve a jogszabály szerint kötelező dokumentumok, intézkedési tervek sokaságáról, mégsem jelentenek közvetlen hatást a vállalat eredményére, jó rábírni valaki olyanra, aki ebben profi és nem a mi energiánkat meríti.

A keresés azonban ebben az esetben is nagyon fontos, megéri energiát és időt szánni rá, hiszen például a munkavédelem feladatköre az, amely tipikusan ilyen terület lehet, de nagyon sok helyzetben egyáltalán nem mindegy, hogyan végzi ezt a külső partner.

Elég belegondolni abba, hogy a munkavédelem mindaddig egy kötelező rossz, feleslegesnek tartott, és energiát rabló feladatkör, amíg valamilyen nem várt esemény be nem következik a cégnél. Ekkor azonban hirtelen rendkívül fontossá válik, hogy egyrészt valóban a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően működik-e a vállalat, megtörténtek- e kötelező oktatások és rendelkezünk-e a szükséges – megfelelő tartalmi elemeket tartalmazó – dokumentumokkal. Még ettől is fontosabb, hogy valódi kiépített rendszerrel és valódi védelmi értékkel rendelkezik-e a vállalat, ezt pedig már sajnos a kegyetlen valóság, vagyis a veszteség, kár fogja nekünk megmutatni. Ekkor nagyrészt már senki sem érzi felesleges területnek a munkavédelmi feladatok szakszerű ellátását. Nagyrészt ilyenkor sopánkodik mindenki, hogy valóban megérte volna egy kicsit több energiát beletenni a vállalat munkavédelmi rendszerébe, és nem rontott volna a baleset a hírnéven és nem okozott volna akkora anyagi kárt, hogy talán még a vállalt működése is meginogjon alatta.

Lehet tehát a munkavédelem feladatait sablonok alapján, speciális tartalmak nélkül is abszolválni, mindez azonban csak addig éri meg, míg valóban szükség nem lesz arra, hogy jól kiépített, szakszerű és profi rendszerrel és annak minden elemével legyen felszerelve vállalkozásunk. Megéri tehát egy profi, szakértő csapattal rendelkező partnert keresni, mint például a https://activesafety.hu/ csapat, akik mindezekkel kapcsolatban leveszik a vállunkról a terhet, és maximális biztonságban és nyugalommal koncentrálhatunk az eredménymutatókra és a mindennapi, operatív feladatok ellátására. És mindemelett még öröm a velük való közös munka.